10-2014 # 3
- Ville Riuttamäki
- 22.10.2014
- 2 min käytetty lukemiseen
Sisältö: Avustus, pattereiden ilmaus, lämmitysjärjestelmä, perussäätö
Avustus
Perjantaina 17.10.2014 oli syytä hieman jo välillä hymyilläkkin. Anomamme ARA-avustus on myönnetty. Tämä tulee tarkoittamaan noin 8,48 % osuutta kokonaiskustannuksestamme. Suorastaan loistavaa.
Pattereiden ilmaus
Myöskin on syytä muistuttaa että pattereita EI SAA ilmata omatoimisesti. Jos patteri vaatii ilmausta, tässä vaiheessa remonttia ilmoitus tarpeesta urakoitsijalle. Remontin jälkeen ilmoitus huoltoyhtiöön. Patteri on helppo ilmata omatoimisesti, mutta jos monet ilmaavat omatoimisesti ja tästä ei tule tietoa huoltoon, johtaa se siihen tilanteeseen, että patteriverkoston paine voi laskea liian matalaksi. Tällöin ollaan tilanteessa jossa osa asunnoista jää ilman lämpöä.
Kannattaa myös muistaa vastuukysymys mahdollisesta vesivahingosta ilmauksen yhteydessä. Jätetään se ilmaus huoltofirmalle. Jätetään se ilmaus huoltofirmalle joka myös huolehtii tässä tapauksessa verkoston paineen ylläpidosta.
Lämmitysjärjestelmä
On tullut kysymyksiä jääkö ne ”punaiset mokkulat” pattereihin näkyviin. Vastaus on, ei jää. Asuntojen lämmityspattereihin asennetaan termostaatit takaisin lämmitysjärjestelmän säädön jälkeen. Kunhan vain luonto tekee tehtävänsä ja päästään pakkaskeleille. Lämmitysjärjestelmään tehdään niin sanottu perussäätö. Perussäätöä ei voida tehdä jos talossa ei ole lämpökuormaa, eli toisin sanoin lämmityksen tarvetta. Lämmitysjärjestelmälle on nyt suoritettu esisäätö. Odotamme siis pakkasia.

Jos asunnossa on kylmä tai kuuma, siitä ”punaisesta mokkulasta” lämpöä voi säätää käsin nuolen osoittamien suuntien mukaisesti.
Perussäätö
Lämmitysverkoston perussäädössä lämmitysverkosto tasapainotetaan säätöventtiileillä. Säätöventtiilit runkolinjoista uusittiin lämpökatkossa. Lämmitysjärjestelmä ollessa tasapainossa, jokaisen asuntoon saada viihtyisät sisäolot, eikä kallista ostoenergiaa tuhlata. Lämmitysverkoston perussäädöllä voidaan saavuttaa jopa 15% säästö lämmitysenergian kulutuksessa.

Kuva: Talonyhtiön energiakirjasta. Vasemmanpuoleinen talon lämmitysjärjestelmä on epätasapainossa. Oikealla toivottu tilanne lämmitysjärjestelmän säädön jälkeen.
Epätasapainoinen lämmitysjärjestelmä lisää turhaa lämmitysenergian kulutusta, koska rakennusta lämmitetään kylmimmän asunnon mukaan. Myös viihtyisyys asunnoissa laskee koska tällöin osassa asuntoja on liian kuuma.
Asteen keskilämpötilan nousu huoneilman lämpötilassa nostaa energiakuluja 5 %. Kyse tämän kokoisessa talossa on suurista rahoista, ja se tärkein asia, liian korkea sisäilmanlämpötila ei ole tutkimuksien mukaan terveellistä.
Karkeasti sanottuna jokainen ylimääräinen aste turhassa paikassa maksaa meille noin 2000€ vuodessa oikeata rahaa. Eli sillä on todellakin merkitystä, onko aulatilat lämmitettynä 25 asteeseen vai 15 asteeseen.

Kuva: Motivan suositusarvot huoneilman lämpötilalle.
Asuntojen lämpötila ei myöskään saa olla liian matala. Alle +18 lämpötilassa ilman suhteellinenkosteus voi kasvaa niin suureksi että rakenteisiin aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteiden pinnalla ja lisää mikrobien kasvua. Rakenteisiin alkaa pesiytyä sieniä tai muita mikro-organismeja.
Ville Riuttamäki